Творец ли е светлинния дизайнер на сцената за вашето сватбено тържество?

Творец ли е светлинния дизайнер/осветител на сцената за вашето сватбено тържество?

В тази статия ще ви запознаем с трудностите и задълженията, за които трябва да се погрижи вашият сватбен DJ/ oсветител или светлинен дизайнер. В сватбените събития в повечето случай в ролята на светлинни дизайнери се заместват от готови софтуеърни решения, които не са подходящи за определената сцена. Фигурки и фоново осветление попадат върху лицата и кожата на младоженците. Бялото, което е основния цвят за сватбеното тържество не остава бяло. Бива „боядисвано“ в магента, жълто, синъо и дори в зелено. Причините са няколко:

  • Неразбиране от страна на наетия от Вас сватбен DJ или осветител;
  • Нежелание за програмиране на апликацията за определената сцена и ползване на готова;
  • Разчитане на неразбиране от страна на клиента.

Резултата е един и същ всеки път, когато главните герои на сватбеното тържество наемат „модерно сценично осветление“ Често светлинния оператор дори си подремва или похапва, докато „модерира“ вашата сцена или просто задачата се изпълнява от компютър.

осветител сватба

 

Бъдете внимателни относно наемането на осветителен оператор, и да не се окаже, че това е компютър на който трябва да платите за това удоволствие.

Както боята, четката и платното не са картина, така прожекторът, цветният филтър и осветителните техника не са изкуство в сценичното осветление. Необходим е творчески гений и труд на художника и съответно на светлинния дизайнер, за да се превърнат те в изкуство.

Пред дизайнера стоят основно две задачи:

  • Да създаде художествн продукт чрез сценичното осветление, който да изразява характера на средата, да предава настроение, да създава усещания и емоции у зрителя или участника.
  • Всичко това трябва да бъде съчетано с функционалните качества на сценичното осветление – да осигури видимост на случващото се на сцената.

Дизайнерът е творец на един цялостен и динамичен художествен продукт. Той е художник, представящ своите светлинни картини в спектакъла. Не бива да бъркаме дизайнера на сценично осветление с осветителя. Осветителя само повтаря отново и отново резултата на художествения факт, създаден от светлинния дизайнер, който както описахме по-горе в повечето сучай няма такъв или бива заместен с готов алгоритъм (заложен темплейт в софтуеър). Разбира се, това не изключва възможността на осветителя да прояви креативност и да се изяви, като дизайнер в един такъв спектакъл.

About the Author:


Sorry, the comment form is closed at this time.